ID 4622

«Υπερβολές!»: Μια σπονδυλωτή παράσταση του Θεάτρου Τέχνης για τη βία και τα όριά της

«Υπερβολές!»: Μια σπονδυλωτή παράσταση του Θεάτρου Τέχνης για τη βία και τα όριά της

Οι σκηνοθέτες Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη και Βασίλης Μαυρογεωργίου γράφουν και σκηνοθετούν στο Θέατρο Τέχνης τις «Υπερβολές», μια σπονδυλωτή παράσταση αποτελούμενη από τρία μονόπρακτα που πραγματεύονται το θέμα της καθημερινής βίας. Η τελευταία πρεμιέρα της θεατρικής περιόδου για το θέατρο της οδού Φρυνίχου παρουσιάζεται για πέντε μόνο παραστάσεις, έως τις 4 Ιουνίου 2023.

Οι τρεις συγγραφείς-σκηνοθέτες εξερευνούν, καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά και μέσα από τη δική του πρωτότυπη ιστορία, τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Της βίας που ελλοχεύει παντού και απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει και να μας κατασπαράξει. Τα τρία μονόπρακτα, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, μολονότι παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες, συνδέονται με την από κοινού επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία ξεπερνά όρια αμφιλεγόμενα και αποκτά εκφάνσεις σκοτεινές, περίπλοκες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την εποχή μας. Σε καταστάσεις που δύνανται να προκαλέσουν αμηχανία οδηγώντας σε εκφράσεις του τύπου: «Ελάτε τώρα… υπερβολές!»

«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ό,τι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι είναι όμως «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να το ορίσει; Είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»;

Το μονόπρακτο που υπογράφει ο Γιάνννης Καλαβριανός τιτλοφορείται «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο» και πρωταγωνιστεί σε αυτό η Δέσποινα Γιαννοπούλου. Το έργο εκκινεί από την παραδοχή ότι βασικό συστατικό της ζωής σε οργανωμένες κοινότητες είναι η εμπιστοσύνη πως ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του. Μπαίνουμε σε κτίρια, ταξιδεύουμε, τρώμε, νοσηλευόμαστε, γιατί έχουμε ατύπως συμφωνήσει πως κάποιοι έχουν κατασκευάσει, οργανώσει και ελέγξει όλα όσα εμείς θα χρησιμοποιήσουμε. Η άρση αυτής της εμπιστοσύνης έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Μια γυναίκα, μητέρα ενός από τα θύματα των Τεμπών, λαμβάνει λογαριασμό νερού ύψους 2.750 ευρώ και πηγαίνει στην ΕΥΔΑΠ για να δει τι μπορεί να έχει συμβεί. Εκεί συναντάει έναν άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο και μια αφίσα με μια Καρυάτιδα.

«Γύρισα στο πατρικό μου. Το μωρό έκλαιγε όλη μέρα. Και ο πατέρας μου ούρλιαζε.. Δε με ένοιαζε τίποτε. Ήθελα μόνο να πεθάνω. Ή μάλλον ήθελα να πεθάνει πρώτα εκείνο και μετά εγώ. Για να πεθάνω ήσυχη. Πόσο κακιά, πόσο αναίσθητη είσαι; σκεφτόμουν. Πόσο τρελή είσαι; έλεγε η μάνα μου. Κατέστρεψες τη ζωή σου. Γιατί; Για μια ιδέα; Για το θέατρο; Αφού σ’ το είπα, δεν κάνεις για ηθοποιός… Και εγώ έκλαιγα... Και το μωρό έκλαιγε, έκλαιγε με ασταμάτητους λυγμούς. Έσκυβα το κεφάλι και περίμενα. Τι περίμενα; Μέχρι τη μέρα που-». Έτσι ξετυλίγεται το μονόπρακτο «Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος», που υπογράφει συγγραφικά και σκηνοθετικά η Μαριάννα Κάλμπαρη. Πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Λυπηρίδου και συμμετέχουν η Μαριάννα Κάλμπαρη και η Μαριλένα Μόσχου.

«O άνθρωπος της διπλανής πόρτας» τιτλοφορείται το μονόπρακτο που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου με ερμηνευτή τον Άγγελο Μπούρα. Το κείμενο διαμορφώθηκε στις πρόβες από τον ηθοποιό και τον σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστής είναι ένας τυπικός, συνεπής, εργατικός άνθρωπος, που δεν σου κάνει εντύπωση όταν σε προσπερνάει στον δρόμο, δεν τον παρατηρείς όταν κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο. Ένας άνθρωπος που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα και που μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν γι’ αυτόν συνάδελφοι και γείτονες. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Χριστίνας Κάλμπαρη, η μουσική επιμέλεια του Νέστορα Κοψιδά, ο σχεδιασμός του φωτισμού της Στέλλας Κάλτσου.

Η σπονδυλωτή παράσταση «Υπερβολές!» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τρίπτυχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά τη διετία 2021-23. Οι δύο προηγούμενες παραγωγές που δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της θεματικής είναι το «Cry» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου και το «Μοτέλ» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3228706
31 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2023

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα