ID 4638

Books n’ Beer 2023 στην πλατεία Πρωτομαγιάς

Books n’ Beer 2023 στην πλατεία Πρωτομαγιάς

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ βιβλίου φιλοξενείται στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Άρεως, το τριήμερο 9-11 Ιουνίου. Ο λόγος για το  Books n’ Beer, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση στη μουσειακή λογική των εκθέσεων βιβλίου. Το φετινό φεστιβάλ περιστρέφεται γύρω από τρεις θεματικές (δυστοπία, ελληνική δημοσιογραφία και queer λογοτεχνία), ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα κόμικ, φιλοξενώντας σχετικές εκδόσεις και εκδηλώσεις.

«Δεν θεωρούμε το βιβλίο ένα μεταφυσικό αγαθό, αποκομμένο από την πραγματικότητα και την κοινωνική ζωή, αλλά ένα (ομολογουμένως αγαπημένο) αντικείμενο με επιδραστικό περιεχόμενο, αλλά και κοινωνικό πρόσημο. Πιστεύουμε πως το βιβλίο δεν ανήκει στη σφαίρα του “ιερού”, αλλά πως, αντίθετα, αποτελεί μια βιωμένη και απτή πραγματικότητα, αιτία και αφορμή για ζωηρή και “αφρώδη” κουβέντα. Τα Books n’ Beer, περισσότερο, θέλουμε να μοιάζουν σαν τρύγος για συγκομιδή βιβλίων, καθώς κλείνει η σεζόν. Χωρίς καμιά ευλάβεια, αλλά με αρκετό διονυσιακό ενθουσιασμό», σημειώνουν οι υπεύθυνοι του εκδοτικού Red n’ Noir, που διοργανώνει το φεστιβάλ.

Η πρώτη μέρα (Παρασκευή 9 Ιουνίου) έχει θέμα τη σύγχρονη πραγματικότητα ως δυστοπία και τις δυστοπικές όψεις της πραγματικότητας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18.00 με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «covid19 sudden fiction contest», ενός βιβλίου του οποίου το υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, στην προσπάθεια που έκανε το Red n’ Noir για μια αρχική καταγραφή της συλλογικής εμπειρίας του Covid-19 και των πολυεπίπεδων επιπτώσεών του, διοργανώνοντας το #covid19_sudden_fiction_contest μέσω της σελίδας του στο Facebook. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα ψηφιδωτό μικρών αφηγήσεων διηγήματος, ποίησης και κόμικ, μια σύνθεση που θα μπορούσε να περιγράψει τη συλλογική εμπειρία των συνολικών, κυρίως κοινωνικών και πολιτικών, επιπτώσεων σε παρόντα χρόνο. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση τού υπό έκδοση (από τις εκδόσεις Τόπος) βιβλίου «Θεωρίες συνομωσίας» του Δημήτρη Λένη, και αμέσως μετά η παρουσίαση του κόμικ «Fear Future» του Πάνου Ζάχαρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press. Η επόμενη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη και τα κόμικ και θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η ΑΙ εκδημοκρατίζει την τέχνη ή υφαρπάζει την εργασία των καλλιτεχνών. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Black Mirror», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε επιμέλεια της Δέσποινας Καταπότη.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (Σάββατο 10 Ιουνίου) είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν ανεξάρτητες δημοσιογραφικές ομάδες και παρατηρητήρια, καθώς και οι υποθέσεις που ανέδειξαν τη σεζόν 2022-2023 στο δικαστικό ρεπορτάζ. Η μέρα θα κλείσει με την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Χατζηστεφάνου «Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Η τρίτη μέρα (Κυριακή 11 Ιουνίου) κινείται γύρω από δύο θεματικές: το πρώτο σκέλος της είναι αφιερωμένο στο σύγχρονο έντυπο περιοδικό και το δεύτερο στην queer λογοτεχνία και τα κόμικ. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα ξεκινήσουν με τη συζήτηση μεταξύ των περιοδικών Kaboom, Yusra, Humba και Βλάβη. Θα ακολουθήσει το αφιέρωμα στην queer λογοτεχνία και τα κόμικ. Με αφορμή την πρώτη ποιητική συλλογή της Ελένης Κίρκη με τίτλο «Δαγκώματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο, θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση του ζητήματος της queer γραφής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την queer δημιουργία στα κόμικ.

Οι εκδηλώσεις τού Books n’ Beer θα κλείσουν με τις παρουσιάσεις των βιβλίων «Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες, και «Ζυθοποιείο μαργαριταριών» της Γιένι Βαλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος.

Πλατεία Πρωτομαγιάς, Αθήνα
9-11 Ιουνίου 2023 (15.00-22.00)

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα