ID 1660

Εισέβαλε η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία

Εισέβαλε η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία

Άρχισε σήμερα (Τετάρτη), το απόγευμα, η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω Twitter.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Συριακό Εθνικό Στρατό, μόλις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (#OperationPeaceSpring) κατά του PKK και των τρομοκρατών του Daesh (ISIS) στη βόρεια Συρία. Αποστολή μας είναι να εμποδίσουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των νότιων συνόρων μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή.

»Η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας, διευκολύνοντας την επιστροφή Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους. Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα ελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες», ανακοίνωσε ο Ερντογάν.

Σε πανικό οι κάτοικοι συνοριακών πόλεων

Οι Κουρδικές Συμμαχικές Δυνάμεις ανέφεραν στο μεταξύ πως τουρκικά αεροσκάφη χτύπησαν βορειοανατολικά, σκορπώντας «πανικό στους ανθρώπους».

«Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε περιοχές πολιτών» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος των Κούρδων, Μουσταφά Μπαλί.

Τις αεροεπιδρομές στη Ρας αλ Άιν επιβεβαίωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το Reuters. Τουρκική πηγή ασφαλείας που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως η επέμβαση ξεκίνησε με αεροπορικές επιθέσεις και θα υποστηριχθεί από το πυροβολικό.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι κάτοικοι της Τελ Αμπιάντ (που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία) εγκαταλείπουν τη συριακή πόλη με κάθε μέσο.

Καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ζώνη ασφαλείας, διαμηνύει ο Γιούνκερ

Τον τερματισμό της επιχείρησης αξίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Επαφή Ερντογάν με Πούτιν

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέδριο στην Αλγερία, είπε πως η Τουρκία θα ενημερώσει όλες τις σχετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επέμβασή της στη βορειοανατολική Συρία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι η επιχείρηση θα γίνει σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και ότι ο μόνος στόχος της εισβολής είναι οι μαχητές στην περιοχή.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε στο μεταξύ πως προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι ο Τούρκος πρόεδρος τον ενημέρωσε πως η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση.

Παράλληλα, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν πως θα πρέπει να αποφύγει βήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο τηλέφωνο πως η ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

Το NTV μετέδωσε πως ο βοηθός του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων.

Η Συρία θα εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, δηλώνει η Δαμασκός

«Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις», το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα».

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί, σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους».

Παρόλα αυτά, η Δαμασκός «είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην αγκαλιά της τα παραστρατημένα παιδιά της».

Επί μακρόν περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων από τις συριακές αρχές, οι Κούρδοι απέκτησαν ντε φάκτο αυτονομία, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται την αυτονομία αυτή και στο παρελθόν το καθεστώς έφθασε μέχρι να χαρακτηρίσει «προδότες» τους μαχητές της μειονότητας για τη συμμαχία τους με την Ουάσινγκτον.

Φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ξεκινήσει το περασμένο έτος συνομιλίες με τη Δαμασκό, για το μέλλον των περιοχών τους, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν είχαν συνέχεια.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ήδη δύο επιθέσεις στη Συρία, εκ των οποίων μία στις αρχές του 2018, η οποία επέτρεψε στον τουρκικό στρατό και σε Σύρους συμμάχους του να πάρουν τον έλεγχο του κουρδικού θυλάκου Αφρίν (βορειοανατολικά).

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από το Ιράν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, και είπε πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Η Τουρκία δικαίως ανησυχεί για τα νότια σύνορά της. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας σωστός δρόμος για να απομακρυνθούν οι ανησυχίες αυτές. Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την περιοχή. Οι Κούρδοι στη Συρία πρέπει να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο μεταξύ, ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, που δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το ISNA μετέδωσε πως στα γυμνάσια συμμετέχουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, κινητές και επιθετικές ταξιαρχίες και ελικόπτερα από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς..

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα