ID 4553

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει στις 11 Μαΐου τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή. Μέσα από μια σειρά έργων –ακρυλικά σε καμβά–, βασισμένα σε προσωπικές εμπειρίες από βιωμένους τόπους, ο ζωγράφος αναζητά και προβάλλει το στοιχείο της σιωπηλής χαράς μέσα στα πράγματα. Από τα τέλη του Οκτωβρίου 2021 ο ζωγράφος βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στις Μαρίκες της Ραφήνας ζωγραφίζοντας εκδοχές της παραλίας και των ανθρώπων. Βλέμμα, πνοή και συναισθάνεσθαι. Η ίδια διαδικασία συνεχίστηκε τον χειμώνα στα τοπία της πόλης.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη σημειώνει για τον Στέφανο Ζαννή: «Τα έργα του, ζωγραφισμένα στη φύση, είναι εμπνεύσεις μιας δεδομένης χρονικής στιγμής. Αποτυπώνει εικόνες της υπαίθρου με αναπαραστατική διαύγεια και συγκρατημένη αφαιρετική διάθεση, σύμφωνα με την προσωπική του οπτική αντίληψη. Ο Ζαννής απεικονίζει εξωτερικούς χώρους, παραθαλάσσιους ή και αστικούς, εστιάζοντας στη γοητεία του εφήμερου φωτός με τις αέναες χρωματικές εναλλαγές, και ως δεινός γνώστης της χρήσης του χρώματος αποδίδει δεξιοτεχνικά τις σκληρές χροιές του ηλιοβασιλέματος, τη γλυκύτητα των αποχρώσεων του απομεσήμερου, τις διακυμάνσεις του συννεφιασμένου ουρανού και τις χρωματικές αλλοιώσεις του άπλετου μεσημεριανού ήλιου».

Ο ίδιος ο ζωγράφος αναφέρει: «Δεν μιλάω για ατμόσφαιρα κι ούτε ατμοσφαιρικότητα στη ζωγραφική μου. Αναφέρομαι σε πνοή θεωρώντας πως είναι περιεκτικότερη ονομασία ενός ζώντος φορέως μέσα στον οποίο διάγουμε. Και είναι η πνοή ο ενοποιός παράγοντας του συναισθάνεσθαι. Και όσο το νιώθουμε πως η πνοή μάς περιβάλλει και μας διαπερνά γινόμαστε κι εμείς μέρος αυτού του συναισθάνεσθαι. Τα πυκνώματα και τις αραιώσεις των παλμών αυτής της αμφίδρομης σχέσης εργάζομαι. Των αντικειμένων μεταξύ τους και εμού με αυτά».

Ο Στέφανος Ζαννής σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική με καθηγητή τον Ηλία Δεκουλάκο και χαρακτική με τον Θανάση Εξαρχόπουλο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει εργαστεί σε αγιογραφήσεις ναών, κυρίως στα διακοσμητικά θέματα, και καταπιάνεται με τη σχέση ζωγραφικής και κειμένου στην Οδύσσεια του Ομήρου από το 1992.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, Αθήνα, τηλ. 210 7213938
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 10 Ιουνίου 2023

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

__________

__________

__________

Κόσμος

Ελλάδα